rum 3 - 1940-tal Josef Frank

Decenniet präglades av andra världskriget och dess slut. Funktionalismen mjukades upp, vilket gjorde inredningen mer ombonad och trivsam. Man kombinerade ihop udda möbler, istället för de uppsättningar som förut alltid förekom.


Under kriget rådde brist på det mesta, inte minst på moderna bostäder. Formgivarna försökte att hantera det, genom att skapa praktiska föremål och möblering. Till exempel var bäddsoffan en vanlig möbel i de trånga hemmen. När kriget slutat började en ny optimism och grunden till det svenska folkhemmet lades.


Svensk formgivning vitaliserades genom den landsflyktige arkitekten Josef Frank, som kom till Sverige under andra världskriget. Med sina prunkande och livfulla växtmönster förde han in färg i de borgliga hemmen.


Familjen Jobs förde in den svenska sommaren i hemmen och de finns representerade genom kudden i rummet, bordslampan i keramik är också typisk från tiden.


Under decenniet framträdde flera kända svenska formgivare, bland annat Carl Malmsten, Arthur Percy, Gunnar Nylund och Sigvard Bernadotte.